spatial study

‘Voorbij het taboe rondom werkstress’

Relaxation Chapel
2014

Studio LONK ontwikkelde een ruimtelijke onderzoeks-installatie rondom het thema werkstress. Als samenwerkingsproject tussen academici, artsen en ontwerpers brengt het een taboe tot een tastbare, ruimtelijke ervaring.

Stress - vooral werkgerelateerde stress - is een groot en groeiend hedendaags probleem. Volgens het CBS heeft nu ruim 14 procent van de werknemers in Nederland burn-outklachten. Jaarlijks worden 30.000 mensen als arbeidsongeschikt verklaard, waarvan 30% als gevolg van overbelasting op werk (CBS, 2015). Kortom, met name stress op werk is een persoonlijk en interpersoonlijk probleem waar nog te vaak een taboe op ligt.

De Relaxation Chapel is een ruimte en onderzoeksproject waarin je je kort kunt terugtrekken tijdens werktijd. Als een ruimtelijk vertaling van rust, biedt het een omgeving waarin medewerkers kunnen reflecteren, mediteren en ontspannen. De interactieve ruimte heeft adaptief licht dat enerzijds reageert op gebruikers, en anderzijds sturend werkt op het ademhalingsritme.

De immersieve ervaring maakt werknemers meer bewust van hun lichaam en het belang van rustmomenten tijdens werktijd. De Relaxation Chapel bestaat uit verschillende lagen van textiel. De semi-transparante en zachte muren voegen diepte, gelaagdheid en zachtheid aan de omgeving toe. De doorgangen hebben verschillende hoogtes, waardoor een bewustzijn van het lichaam ontstaat.

Het project is onderdeel van het Creative Industry Scientific Program (CRISP) en een nauwe samenwerking tussen partners van verschillende achtergronden (o.a. academici, ontwerpers en artsen): TU Delft, Philips Design, GGzE en Studio LONK.

De Relaxation Chapel is gepresenteerd op de Salone del Mobile in Milaan in 2015 en is momenteel geplaatst in GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven).

https://vimeo.com/128916018